A sejtek vagy kisebb sejtcsoportok mikroszkópos vizsgálata útján történő diagnosztikai eljárást citológiának vagy citopatológiának nevezzük, amely a sejtek ép és kóros jelenségeinek megfigyelésére szolgál. Gyakran alkalmazzák szűrővizsgálat céljából, de fontos része a daganatok diagnosztizálásának is.

A prosztata mirigyei által termelt és a vérben is megjelenő sajátos fehérje, az ún. prosztataspecifikus antigén (PSA) vérben, illetve szérumban lévő szintjének megállapítása érdekében végzett szűrés. A vérből történő PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához.

Az ultrahangvizsgálat (UH) egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák fedezhetők fel.

 

A HPV – azaz Humán Papilloma Vírus – az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. A HPV-vizsgálathoz szükséges mintavétel a megszokott nőgyógyászati vizsgálat keretében történik, kellemetlenséggel nem jár.

A női kismedence süllyedéses állapotaival és vizelettartási zavarokkal foglalkozó, mára az urológiától és a nőgyógyászattól mind jobban elkülönülő orvostudomány ág.

A vizsgálat során megítélhetjük a méh nagyságát, helyzetét, formáját, konzisztenciáját, mozgathatóságát, a függelékek normális vagy kóros méretét, mobilitását és környezetéhez való viszonyát.

Számítógépes analízissel összekötött komplett urodinamikai vizsgálat, mely magában foglalja a hólyagnyomás mérését, a hólyag ürítési funkcióját vizsgáló nyomás-áramlás vizsgálatot, gáti izomaktivitás myographiás regisztrálását és a húgycső záró-funkcióját jellemző vizsgálatok elvégzését.

Női urogenitalis prolapsusok anatómiai helyzetének pontos megítélését segíti a gáton illetve a hüvelyen keresztül végzett medencefenéki ultrahang vizsgálat melyet ultrahangkészülékkel használva végzünk.

A leggyakrabban végzett endourológiai beavatkozások egyike. A vizsgálat speciális optikai eszköz (endoszkóp) segítségével történik. Merev és hajlékony (flexibilis) eszköz lehetőséget biztosít, hogy az orvos saját szemével belülről áttekinthesse a húgycsövet és a húgyhólyagot. A beavatkozás rendszerint nem fájdalmas, az esetek többségében helyi érzéstelenítésben elvégezhető.

A célzott medencefenék-torna hatalmas egészségügyi előnyökkel járhat nők és férfiak számára egyaránt. A speciális torna főleg hólyaggyengeségnél (inkontinencia) megfelelő választás, és jobban segít, mint a gyógyszeres kezelések.

A hüvelysúlyok kisméretű, különböző nehézségű műanyag kúpok, formájukat tekintve leginkább egy tamponhoz hasonlítanak, de vannak köztük kerek műanyag vagy szilikon gömbök is. Funkciójuk, hogy a hüvelybe helyezve segítsenek a medencefenéki izomzat megerősítésében.

Az endometriosis betegség azt jelenti, hogy az endometriumhoz hasonló nyálkahártya jelenik meg a méh belfelszínén kívül más szervekben is.

A diagnosztikus laparoszkópia során a kismedencében és a hasüregben lévő szervek közvetlenül megtekinthetők egy laparoszkóp nevű optikai eszköz segítségével.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH